臨汾一中、忻州一中2019年高二年級第二學期聯考 英語試題 (考試時間 100 分鐘 滿分 150 分) 第一部分 閱讀理解 (共兩節，滿分 60 分) 第一節 （共 15 小題；每小題 3 分，滿分 45 分） 閱讀下列短文，從每題所給的四個選項（A、B、C 和 D）中，選出最佳選項。 A While it’s books that make a library, being in lovely surroundings may provide inspiration and help you work a little bit harder. Here are some of the coolest libraries of the world. Library of Birmingham – Birmingham, U.K. The new Library of Birmingham is said to be not only Britain’s biggest public library, but also the largest in Europe. Designed by Dutch architects, this replacement for the Birmingham Central Library was opened in 2013 and has a wealth of resources within its walls, including adults and kids’ libraries, music collections, a Shakespeare Memorial Room, and even a gym room. Gardens crown the roof, while the changing seasons bring variations in the shadows and reflections inside. National Library of France – Paris, France The National Library of France, which now contains an astonishing collection of 30 million, dates back to the 14th century and this royal library was set up at the Louvre by King Charles V. The Library was moved to Rue de Richelieu site in 1868, with major design work carried out by French architects Henri Labrouste and, following his death, Jean-Louis Pascal. Here, the reading rooms are elegance itself. There are more than just books to be found. State Library of New South Wales – Sydney, Australia The public State Library of New South Wales holds the honor of being the oldest institution of its kind in Australia. It was originally set up as the Australian Subscription Library in 1826, but it wasn’t until 1942 that its permanent home was ready. Designed by Sydney architect Walter Liberty Vernon and completed in 1910, the magnificent sandstone Mitchell Wing is one of the architectural highlights. Seattle Central Library – Seattle, Washington, USA Seattle Central Library’s distinctive design ensures it stands out. Architect Rem Koolhaas is one of the names attached to its design. Architects sought to envelop the 11-story building with “a layer of transparency”, using a skin of glass and metal. The finished article houses about 1.45 million books and other things, as well as more than 400 computers available for public use. The building, which opened in 2004, was included on the American Institute of Architects’ list of America’s 150 favorite buildings in 2007. 1. Which of the following library has the longest history? A. Library of BirminghamB. National Library of France C. State Library of New South WalesD. Seattle Central Library 2. What can you do in Library of Birmingham? A. Attend a concert.B. Act a play. C. Take some exercise.D. Enjoy new technology. 3. What do National Library of France and Seattle Central Library have in common? A. They have computers available.B. They were moved to a new place. C. They won awards for architecture.D. They were designed by more than one person. 【答案】1. B 2. C 3. D 【解析】 【分析】 本文是一篇說明文。文章主要介紹了英國、澳大利亞、法國和美國的四所圖書館。 【1題詳解】 細節理解題。根據文章第三段The National Library of France，which now contains an astonishing collection of 30 million，dates back to the 14th century and this royal library was set up at the Louvre by King Charles V.法國國家圖書館可以追溯到14世紀，對比其它三所圖書館可知，法國國家圖書館歷史最為悠久。故選B。 【2題詳解】 細節理解題。根據文章第二段this replacement for the Birmingham Central Library was opened in 2013 and has a wealth of resources within its walls，including adult and kids’ libraries，music collections，a Shakespeare Memorial Room，and even a gym room.可知，伯明翰中央圖書館里有健身房。故選C。 【3題詳解】 推理判斷題。根據文章第三段The library was moved to Rue de Richelieu site in 1868，with major design work carried out by French architects Henri Labrouste and，following his death，Jean-Louis Pascal.可知，法國國家圖書館是由法國建筑師Henri Labrouste 和Jean-Louis Pascal設計的；文章最后一段Seattle Central Library’s distinctive design ensures it stands out. Architect Rem Koolha as is one of the names attached to its design.可知，西雅圖中央圖書館建筑師Rem Koolha是其設計的名字之一，從而可以推斷出，法國國家圖書館和西雅圖中央圖書館共同之處是它們是由不止一個人設計的。故選D。 【點睛】本文是一篇廣告布告類短文閱讀。廣告類或布告類的文章主要考查學生根據問題迅速從文中定位、提取有效信息的能力?？忌枰菸侍庵械男畔⒀桿俁ㄎ壞較喙氐墓愀姘蹇?，并從中尋找有用信息。有的題目有時需要進行簡單的計算或推理。例如小題1需要考生進行簡單的對比四所圖書館的歷史，從而得出法國國家圖書館歷史最為悠久。 B At the age of seven, while his friends were spending their allowances on things like candy and toys, Jose Adolfo Quisocola was busy saving money for basic purchases. To try to get his peers（同 齡 人 ） to do the same, the boy from Peru came up with the idea of an eco-bank, the Bartselana Student Bank, which allows kids of all ages to become financially independent while also helping the environment. Set up in 2012, the bank is the world’s first bank for kids. To become a member, a kid has to bring in at least 5 kilograms of solid waste and set a savings goal. Once accepted, all bank “partners” are required to deposit at least one additional kilogram of recyclables on a monthly basis and observe other requirements, such as attending financial education and environmental management workshops. The waste accumulated is sold to local recycling companies, who, thanks to Jose’s efforts, pay a higher-than-market rate for everything brought in by the bank members. The money received is placed in the personal account where they collect until the savings goal is reached. The account holder can then withdraw the money, or choose to leave it and continue to grow for a bigger target. “At the beginning, my teachers thought I was crazy or that a child could not undertake this type of project,” Jose recalls, “They did not understand that we are not the future of the country but its present. Luckily, I had the support of the school headmaster and an assistant in my class.” The boy’s efforts paid off, and by 2013, the bank had over 200 members, who brought in one ton of recyclable waste. Today, the eco-bank, which now has the support of several local institutions, boasts ten educational centers. They are designed to teach the over 3,000 students, aged 10 to 18 , to become financially independent, use their money wisely, and help the environment. Not surprisingly, Jose’s efforts have earned him several national and international awards. On November 20, 2018, Jose won Children’s Climate Prize, which comes with a medal and $5,500 in prize money and is given to a child or youth who has accomplished an extraordinary achievement for the climate or environment. 4. Why did Jose set up the bank? A. To raise money and set up a recycling company. B. To buy necessities and donate them to needy kids. C. To save much money and protect the environment. D. To educate the students and help them win prizes. 5. How can a kid be admitted to the eco-bank? A. By donating to the eco-bank. B. By turning in one kilogram of waste in a month. C. By sending in an application. D. By presenting a goal and a certain amount of waste. 6. How did the teachers feel about Jose’s program? A. Doubtful.B. Excited. C. Moved.D. Worried. 7. What is paragraph 4 mainly about? A. How the environment is improved.B. What the project has achieved. C. How tons of waste has been recycled.D. What support the local institutions get. 【答案】4. C 5. D 6. A 7. B 【解析】 【分析】 本文是一篇說明文。文章介紹了秘魯的一位男孩Jose Adolfo Quisocola創立的生態銀行，這個創意可以讓各個年齡段的孩子在經濟上獨立起來，經濟上更加明智，同時也?；せ肪?。 【4題詳解】 細節理解題。根據文章第一段To try to get his peers(同齡人)to do the same，the boy from Peru came up with the idea of an eco-bank，the Bartselana Student Bank，which allows kids of all ages to become financially independent while also helping the environment.可知，秘魯男孩創立生態銀行是為了幫助孩子經濟獨立，同時也?；せ肪?。故選C。 【5題詳解】 細節理解題。根據文章第二段To become a member，a kid has to bring in at least 5 kilograms of solid waste and set a savings goal.可知，為了成為一個成員，一個孩子必須帶至少5公斤的固體廢物和設定一個儲蓄目標。故選D。 【6題詳解】 推理判斷題。根據文章第三段“At the beginning，my teachers thought I was crazy or that a child could not undertake this type of project，”Jose recalls. 老師認為他瘋了，或者一個孩子不能進行這種類型的項目，可以推斷出，老師對Jose的項目是懷疑的。故選A。 【7題詳解】 段落大意題。根據文章第四段內容可知，男孩所創立的項目所取得的成就，他的努力得到了回報。故選B。 【點睛】推斷題屬于主觀性較強的高層次閱讀理解題，做這類題目時，同學們要嚴格依據作者所陳述的細節、事實以及作者的措詞、態度和語氣，找出能夠表露作者思想傾向和感情色彩的詞句，然后利用自己已獲得的相關知識進行推理判斷，從而得出符合邏輯的結論。例如小題3，文章第三段“At the beginning，my teachers thought I was crazy or that a child could not undertake this type of project，”Jose recalls. 老師認為他瘋了，或者一個孩子不能進行這種類型的項目，從而可以推斷出老師對Jose的項目是懷疑的。 C The number of snow geese arriving in the Arctic each spring to breed has risen over the past few decades. At first, wildlife biologists saw this as an environmental crisis, pointing to marshes（濕 地 ） where plants were eaten by the hungry birds. In response, the federal government loosened restrictions on snow goose hunting. But how do the Inuit, in whose backyard this is taking place, view the situation? A recent plan is giving Inuit wildlife experts the opportunity to lend their knowledge to managing the species. The snow goose study, which is supported in part by Polar Knowledge Canada and led by the Kivalliq Wildlife Board (an Inuit organization that manages hunting, trapping and fishing in central Nunavut), asked the experts to share their generations of knowledge about snow geese and their views on what should be done. “The community had concerns about controlling the population,” says Ron, a community officer of the Kivalliq Inuit Association, “and Inuit snow goose knowledge had never been recorded. People wanted to pass on what they knew.” Inuit experts disagreed with that, considering it wasteful and unnecessary. They felt hunting more snow geese in an organized way, such as paying local hunters a minimal amount of money and distributing the birds to disadvantaged families or operating a limited commercial hunt by employing local people, would be appropriate. Inuit wildlife experts will plan to call on scientists this fall. They say they hope to search for a common way forward and that while there may be too many snow geese in some areas, it’s not a crisis. Biologists now generally agree that there seem to be plenty of undamaged marshes available and newer research shows that some damaged areas can recover. “Now that we have recorded and documented Inuit knowledge of snow geese,” says Ron, “when facing the crisis other people will be able to use the information to help manage the species, which is fundamental to dealing with it effectively.” 8. Why did the federal government loosen limitations on snow goose hunting? A. To make more profits.B. To create more marshes. C. To wipe out the hungry birds.D. To protect the ecosystem. 9. Which of the following might Inuit wildlife experts agree with? A. Organizing large commercial hunts. B. Using snow goose hunting to man’s best advantage. C. Regarding too many snow geese as a crisis. D. Hunting as many snow geese as possible. 10. What might biologists think about the marshes’ future now? A. It’s a bit promising.B. It’s unpredictable. C. It’s too discouraging.D. It’s hard to get better. 11. What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to? A. The species.B. Inuit knowledge. C. The crisis.D. Inuit research. 【答案】8. D 9. B 10. A 11. C 【解析】 【分析】 這是一篇夾敘夾議的文章。文章主要講了在過去的幾十年里，每年春天到北極繁殖的雪雁的數量都在增加。聯邦政府和因紐特野生動物專家對此采取了一些應對措施。 【8題詳解】 推理判斷題。答案定位在第一段The number of snow geese arriving in the Arctic each spring to breed has risen over the past few decades. At first, wildlife biologists saw this as an environmental crisis, pointing to marshes（濕 地 ） where plants were eaten by the hungry birds.（在過去的幾十年里，每年春天到達北極繁殖的雪雁的數量都在增加。起初，野生動物生物學家認為這是一場環境?；?，他們指出沼澤地里的植物被饑餓的鳥類吃掉。）由此推斷出聯邦政府放松了對獵雪雁的限制是為了?；ど低?，故選D。 【9題詳解】 推理判斷題。答案定位在第三段They felt hunting more snow geese in an organized way, such as paying local hunters a minimal amount of money and distributing the birds to disadvantaged families or operating a limited commercial hunt by employing local people, would be appropriate.（他們認為以有組織的方式獵殺更多雪雁是合適的，比如付給當地獵人最少的錢，把雪雁分配給貧困家庭，或者雇傭當地人進行有限的商業狩獵。）由此推斷出因紐特野生動物專家可能會同意“利用雪雁狩獵滿足人的最大利益”，故選B。 【10題詳解】 推理判斷題。答案定位在倒數第二段Biologists now generally agree that there seem to be plenty of undamaged marshes available and newer research shows that some damaged areas can recover.（生物學家現在普遍認為，似乎有大量未受破壞的沼澤可用，并且最新的研究表明，一些受損地區可以恢復。）由此推斷出現在生物學家對沼澤的未來充滿希望，故選A。 【11題詳解】 代詞指代題?；嘰仕詰木渥?“Now that we have recorded and documented Inuit knowledge of snow geese,” says Ron, “when facing the crisis other people will be able to use the information to help manage the species, which is fundamental to dealing with it effectively.”意思是“現在我們已經記錄和記載了因紐特人對雪雁的知識，”羅恩說，“當面臨?；?，其他人將能夠利用這些信息來幫助管理雪雁這個物種，這是有效應對?；幕??！?It指代上文提到的The crisis，故選C。 【點睛】推理判斷題要求考生在理解原文表面文字信息的基礎上，做出一定的判斷和推理，從而得出文章的隱含意義和深層意義。推理判斷題屬于主觀性較強的高層次閱讀理解題，做這類題目時，同學們應嚴格依據作者所陳述的細節、事實以及作者的措詞、態度和語氣等，找出能夠表露作者思想傾向和感情色彩的詞語，然后利用自己已獲得的相關知識進行推理判斷，從而得出符合邏輯的結論。小題3，答案定位在倒數第二段Biologists now generally agree that there seem to be plenty of undamaged marshes available and newer research shows that some damaged areas can recover.（生物學家現在普遍認為，似乎有大量未受破壞的沼澤可用，并且最新的研究表明，一些受損地區可以恢復。）由此推斷出現在生物學家對沼澤的未來充滿希望，故選A。 D A robot called Bina48 has successfully taken a course in the philosophy of love at Notre Dame de Namur University (NDNU), in California. According to course instructor William Barry, associate professor at NDNU, Bina48 is the world’s first socially advanced robot to complete a college course, a feat he described as “remarkable.” The robot took part in class discussions, gave a presentation with a student partner and participated in a debate with students from another institution. Before becoming a student, Bina48 appeared as a guest speaker in Barry’s classes for several years. One day when addressing Barry’s class, Bina48 expressed a desire to go to college, a desire that Barry and his students enthusiastically supported. Rather than enroll Bina48 in his Robot Ethics: Philosophy of Emerging Technologies course, Barry suggested that Bina48 should take his course Philosophy of Love instead. Love is a concept Bina48 doesn’t understand, said Barry. Therefore the challenge would be for Barry and his students to teach Bina48 what love is. “Some interesting things happened in the class,” said Barry. He said that his students thought it would be straightforward to teach Bina48 about love, which, after all, is “fairly simple — it’s a feeling,” said Barry. But the reality was different. Bina48 ended up learning “31 different versions of love,” said Barry, highlighting some of the challenges humans may face when working with artificial intelligence in future. Bina48 participated in class discussions via Skype and also took part in a class debate about love and conflict with students from West Point. Bina48’s contribution to the debate was filmed and posted on YouTube. It was judged that Bina48 and NDNU classmates were the winners of this debate. In the next decade, Barry hopes Bina48 might become complex enough to teach a class, though he says he foresees robots being used to better the teaching and learning experience, rather than replacing instructors completely. 12. What was Bina48’s performance like in class? A. Far-reaching.B.